Spații verzi, parcuri

Aradul este un oraș care duce lipsă de spații verzi. Dacă zona centrală este favorizată de malul Mureșului și de parcurile din apropierea acestuia, cartierele beneficiază cel mai puțin de zone verzi amenajate. Cel mai mare cartier al orașului, Aurel Vlaicu, nu are niciun parc.

Principalele repere ale preocupării administrației Falcă-Bibarț pentru plămânii arădenilor sunt:

– Au fost cel mult preocupați de cosmetizarea situației, prin tot felul de manevre, precum celebra includere a pădurii Ceala în suprafața de spații verzi din municipiu. 

– Niciun parc nou, care să crească suprafața de spațiu verde, nu a fost construit în Aradul ultimilor 20 de ani. Parcul amenajat în apropierea Mureșului, în Micălaca, are mai puțină verdeață acum, decât avea înainte. Primarul Bibarț a promis construcția unui parc nou în cartierul Vlaicu, fără a se ține de cuvânt. Nu a livrat nimic mai mult decât desene pe hârtie.

– Mai degrabă decât construirea de noi parcuri, administrația PNL a fost preocupată de rărirea celor vechi. Fostul primar Falcă a generat proteste când a propus construirea unei parcări în locul parcului Eminescu. Fidel înaintașului său, primarul Bibarț a pus la pământ cel mai mare stejar al parcului. 

– Parcul de la Pădurice a pierdut constant din suprafață, construcția mai multor clădiri fiind autorizată acolo. 

– Promisiunea de a face un parc pe terenul fostei fabrici Tricoul Roșu a fost și ea încălcată. Prin votul clanului PSD-PNL, acolo a fost deja autorizată construcția unui complex rezidențial.

– Zonele dintre blocuri au devenit adevărate cuptoare vara. Proiectul de regenerare urbană a avut ca efect tăierea a nu mai puțin de 790 de copaci, fără ca măcar unul să fie plantat în loc. Mii de locuri de parcare nu au un arbore care să facă umbră și să protejeze mașinile sau locuitorii.

– Zona de agrement de pe strada Mărului este și astăzi o himeră. În zonă continuă să fie abandonate gunoaie, care apoi sunt acoperite cu pământ, poluînd pânza freatică a orașului.

– În fiecare primăvară, arădenii văd oripilați cum arborii orașului sunt ciuntiți: sub pretextul toaletării, din coroanele copacilor rămâne doar trunchiul, lăsând orașul fără aer curat sau răcoare.

De 20 de ani, gruparea Falcă-Bibarț ignoră nevoia arădenilor pentru un aer curat, pentru o viață sănătoasă. În timp ce noi respirăm aer poluat cu particule, iar cazurile de cancer sunt tot mai multe, faptele arată că ei s-au făcut doar că le pasă, au promis, fără a livra. Nu te-ai săturat?

Articole asemanatoare

Cel mai mare stejar din parcul Eminescu a fost tăiat. . .

Cetatea Aradului se degradează, lipsită de îngrijirea unui proprietar care. . .