Regenerarea urbană

Regenerarea urbană s-a dorit a fi un proiect care să schimbe fața cartierelor de blocuri din Arad (Alfa, Faleza Mureș, Confecții, Micalaca, Vlaicu și Centru). În realitate, s-au construit parcări în locul spațiilor verzi, câteva locuri de joacă și s-au ridicat 8 fast-park-uri care stau destul de goale. Nu au fost plantate flori, copaci sau arbuști în cadrul proiectului.

Ce s-a promis? 

Primarul Falcă a promis un megaproiect în valoare de 50 de milioane de euro, prin care se vor îmbunătăți substanțial condițiile pentru arădenii care locuiesc în cele mai mari cartiere de blocuri ale orașului. 

Ce s-a livrat?

Pentru finanțarea proiectului, încă din 2016 s-a semnat un contract de credit cu BERD, în valoare de 20 de milioane de euro. Prin acest contract, Aradul s-a îndatorat pe perioada de 12 ani, până în anul 2028.

Proiectul anunțat ca însumând lucrări de 50 de milioane de euro a avut la final cu puțin peste jumătate din această valoare, primăria achitând sub 29 de milioane de euro.

Principala realizare a proiectului au fost cele câteva mii de locuri de parcare scoase ulterior la licitație de autorități, care aduc anual milioane de lei în conturile Recons, societate din subordinea CLM Arad.

Cele opt Fastpark-uri sunt doar parțial folosite, în principal din cauza prețului ridicat al chiriei pentru un loc de parcare. Soluția Primăriei a fost să investească noi milioane de lei pentru modernizarea lor.

Nu mai puțin de 970 de arbori au fost tăiați, niciunul nefiind înlocuit – proiectul Primăriei nu a prevăzut plantarea de copaci, arbuști sau flori, dar gazon. În consecință, zonele dintre blocuri s-au transformat în veritabile insule de căldură pe perioada sezonului cald.

Concluzie:

Aradul a pierdut, ca urmare a implementării proiectului de regenerarea urbană. Chiar dacă administrația s-a ales cu mii de locuri de parcare pentru care încasează milioane de lei anual, condițiile sunt precare: lipsește umbra, pentru că nu au fost prevăzute spații pentru plantarea de copaci, în goana după mai multe parcări și mai multe chirii. Ceea ce putea să îmbunătățească condițiile în care trăiesc arădenii din cartierele de blocuri a devenit un nou proiect ratat al administrației Falcă-Bibarț.

 

Articole asemanatoare

Cel mai mare stejar din parcul Eminescu a fost tăiat. . .

Cetatea Aradului se degradează, lipsită de îngrijirea unui proprietar care. . .