Probabil cel mai faimos bloc din Arad este cel de la Podgoria. Acum 4 ani, premergător alegerilor locale din 2020, aici au început lucrările de reabilitare termică. De atunci, chinurile proprietarilor și chiriașilor au fost diverse și necontenite: de la schelele care ani de zile au blocat accesul la magazine și până la apa care s-a infiltrat în apartamente, ca urmare a lucrărilor de proastă calitate.
Iar acum, când lucrările s-au reluat, pentru că, nu-i așa, din nou sunt alegeri, o nouă problemă apare la decont. Decont pe bune, pentru că durata nejustificat de mare a lucrării înseamnă și scumpiri ale materialelor. Un nimic, de 1,7 milioane de lei, cam cât costă renovarea unei școli de cartier. Bani care vor fi plătiți din buzunarul contribuabilului arădean, evident.
Aceasta nu este povestea unui bloc anume, este povestea reabilitării termice a blocurilor de locuințe în municipiul Arad. Acum, când suntem deja la al treilea ciclu de finanțare din bani europeni (gratis, nerambursabili), istoria nu este deloc de partea orașului și a celor care l-au administrat.
În Arad au fost finalizate 25 de blocuri în exercițiul 2007-2014, mai sunt în lucru 9 blocuri (POR 2014-2020) și s-au trimis cereri de finanțare pentru 29 de blocuri din PNRR.
Pentru blocurile finalizate, ADR a achitat doar 4,7 din cele 14,6 milioane de lei reprezentând finanțarea europeană. Cauza a fost neîncadrarea proiectelor în termen, diferența fiind suportată din bugetul local (așadar o gaură de 10 milioane de lei).
În al doilea ciclu de finanțare (2014 – 2021), cu lecția învățată, Primăria reduce la jumătate volumul contractat de municipiu, de la 14,6 la 7 milioane de lei. Asta deși sumele disponibile cresc de 3 ori la nivel de regiune (145 față de 46 mil lei). În prezent, proiectele nefinalizate (vezi blocul de la Podgoria), fac ca la finele lui 2024 să vedem cât anume va fi decontat pe bani europeni sau dacă nu cumva va trebui să înapoiem și ceea ce s-a decontat până acum.
Acum intrăm în al treilea exercițiu financiar european, în care prin ADR Vest se pot finanța proiecte pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale de până la 5 milioane de euro pentru municipii reședință de județ (din totalul de 55,03 milioane ale regiunii).
În Arad, interesul administrației s-a manifestat doar în preajma campaniei electorale. După aceea, ani de zile, oamenii au fost lăsați să se descurce cum pot cu șantierul și cu stricăciunile.
Între timp, în alte orașe sunt reabilitate sute de blocuri. Crește confortul termic, se reduc cheltuielile și poluarea este mai scăzută. La noi, plătim sute de milioane pentru subvenția la termoficare, în loc să anvelopăm. În loc să reparăm fereastra spartă, punem mai mult gaz (scump) pe foc.
Acest mod păgubos de a administra trebuie schimbat. Noi, cei de la USR am arătat deja că se poate, în orașele unde avem primari. Dorim să facem la fel și în Arad!