Parada, lauda (de fapt minciuna), sunt omniprezente în arsenalul administrației Falcă-Bibarț. Aproape orice proiect începe grandios, cu machete și prezentări în conferințe de presă, doar pentru a eșua lamentabil la final. Sutele de locuri de parcare devin zeci, etajele se împuținează, kilometri de piste dispar… doar costurile cresc spectaculos.
Evident, laudele apare cu precădere în anii electorali sau în cei care îi preced, cu speranța că vor stoarce voturile celor care încă mai cred în minuni. Și tot cu speranța că cei înșelați vor uita, până data viitoare.
Pentru împrospătarea memoriei, punem mai jos o listă a promisiunilor ratate de clanul Falcă Bibarț, fără a avea pretenția că ea este completă:
– Stadionul UTA: a costat dublu, construcția a durat dublu, a necesitat intervenții ulterioare substanțiale: înlocuit suprafața de joc, branșament electric, canalizare, ferestre. A pierdut pe drum copertina translucidă, învelitorile laterale, un etaj întreg la tribuna oficială. Nimeni nu a fost tras la răspundere;
– Pistele de biciclete: sutele de kilometri promiși inițial sunt în marea lor majoritate simple marcaje pe asfalt. Foarte puține sunt piste adevărate, unde bicicliștii circulă separat de mașini. Unele au și fost desființate și înlocuite cu locuri de parcare. Cu toate astea, echipa Falcă-Bibarț prezintă Aradul ca orașul cu cei mai mulți kilometri de piste de biciclete din țară. Nimic mai fals!
– Piața Catedralei: s-au lăudat cu sute de locuri într-o parcare subterană etajată. A durat mai bine de 10 ani, timp în care parcarea a rămas fără etaj, pentru ca la final să dispară de tot. Piața s-a ales cu doar câteva locuri de parcare la sol. Bonus, au uitat stația de taxi. Calitatea lucrărilor este contestată, granitul fiind montat și demontat de mai multe ori.
– Parcarea Avram Iancu: unul dintre cele mai vechi proiecte din Arad, lansat în 2010, mort, îngropat, apoi resuscitat, după nevoile electorale ale cuplului Falcă-Bibarț. Deși este evident că nu este fezabilă, parcarea subterană în Avram Iancu revine, când un nou studiu de fezabilitate este comandat în 2022. Inutil, risipă de bani pentru bravadă electorală.
– Cetatea: subiect dureros pentru arădeni, de mai bine de 15 ani Cetatea este readusă în discuție de clanul Falcă-Bibarț la fiecare 4 ani. Suntem la a doua încercare de transfer, după ce prima a eșuat, din cauza nerespectării angajamentelor asumate de Gheorghe Falcă. Nici acum nu stăm mai bine. Între timp, suntem la a treia documentație elaborată de Primărie, cu planșe frumos colorate, numai bune de păcălit electoratul.
– Patinoarul: proiect este aproape complet eșuat, patinoarul nemaifiind deschis în această iarnă. Rămân promisiunile vechi de 15 ani privitoare la acoperirea sa și, evident, trei rânduri de documentații tehnice abandonate, pentru care s-au cheltuit bani din bugetul local.
– Praporgescu: un exemplu de organizare și comunicare defectuoase, o stradă intens circulată a Aradului, care a blocat traficul o vară întreagă. Termenul de finalizare a fost prelungit în cascadă, până când începerea școlii a oprit investiția la jumătate. Nici acum, un an mai târziu, ea nu a fost reluată.
– Bulevardul Revoluției: a pornit ca un mega proiect, cu parcări și pasaje subterane de sute de metri, cu zeci de milioane de euro din bani europeni, dar s-a răsuflat, devenind o simplă înlocuire, parcă fără sfârșit, a pavajului, plătită din fondul de reparații. Din nou, de la proiect la realitate a fost o diferență cât de la cer la pământ, din nou s-a lucrat în an electoral.
– Toaletele publice: Niciuna din cele 4 toalete moderne, promise de administrația Falcă-Bibarț încă din 2021, nu a fost realizată. Ceea ce ar fi trebuit să deservească zonele aglomerate ale orașului a rămas la nivel Hotărâre de CLM.
– Monumentul Marii Uniri: cu siguranță ocupă o poziție fruntașă în topul eșecurilor administrației Falcă-Bibarț. Propus inițial spre amplasare pe lacul de la Pădurice, apoi în piața Catedralei, iar mai târziu lângă clădirea Consiliului Județean, aproape 20 de ani mai târziu, Monumentul se remarcă prin absență. Între timp, arădenii au sărbătorit centenarul Marii Uniri cu un monument de rugină și cu studiile plătite degeaba de decidenți.
– Podul peste Mureș: poate cea mai mare păcăleală încercată de Falcă-Bibarț. Proiectul a fost prezentat peste tot ca fiind cel mai mare proiect pe fonduri europene din România. S-a omis faptul că din valoarea de 230 de milioane de lei a proiectului, 160 de milioane au fost suportate din bugetul local, inclusiv prin contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei. Iar dacă proiectul nu va fi finalizat în acest an, vom fi obligați să returnăm finanțarea.
– Tricoul Roșu: echipa Falcă-Bibarț s-a lăudat încă din 2017 cu decizia de a achiziționa terenul fostei fabrici Tricoul Roșu, pentru construirea unui parc. S-a votat chiar exproprierea terenului, câțiva ani mai târziu. Cu toate acestea, prin votul acelorași, ideea parcului este abandonată, pe terenul respectiv urmând a fi edificate de un dezvoltator privat 500 de apartamente, parcări și alte facilități, inclusiv spații verzi.
– Parcurile din Vlaicu: primarul Bibarț s-a angajat să construiască noi hectare de parc pentru cartierul Aurel Vlaicu, cel mai mare al orașului, unde singurul loc unde se poate alerga este cimitirul. Timp de 4 ani nu s-a făcut nimic, avem doar pe hârtie noile parcuri promise.
– Supravegherea video: în condițiile în care în municipiul Arad se manifestă frecvent cerșetoria, vagabondajul, actele de vandalism, chiar infracțiuni grave și violente, sistemul de supraveghere video promis încă de acum 5 ani este tot acolo, pe hârtie. Ne-a rămas în memorie costul exorbitant: 75 de milioane de lei, mai mult decât a costat stadionul UTA (după reparații).
– Anveloparea: Aradul este un oraș în care anveloparea blocurilor nu a avut succes. Administrația Falcă-Bibarț a întârziat atât de mult finalizarea proiectelor, încât a pierdut finanțarea europeană și a trebuit să pună banii din bugetul local. Este de mare notorietate blocul de la Podgoria, unde lucrările au început la alegerile trecute, pentru a se apropia de final abia acum, patru ani mai târziu.
Evident, lista noastră este incompletă. Vă încurajăm să ne semnalați situații similare, în care administrația arădeană a promis și nu s-a ținut de cuvânt. Considerăm că este important ca asemenea situații să fie aduse la cunoștința alegătorilor, pentru ca aceștia să decidă în cunoștință de cauză.